10 meest culinaire landen
Smaken verschillen en welk land de lekkerste keuken heeft is daarom voor iedereen anders. Toch zijn er een paar landen waar zelfs de moeilijkste eter zijn vingers zal aflikken door de heerlijke gerechten die daar worden gemaakt. Deze landen staan hieronder vermeld, want al kunnen smaken verschillen, u zal gegarandeerd naar een van de onderstaande landen willen.
10. Griekenland
De Grieken eten graag gezamenlijk aan lange tafels met grote schalen. De keuken is typisch Mediterraans met veel olijven, tomaat en feta. Wat lekkere gerechten in Griekenland zijn: Tzaziki, een Grieks voorgerecht met yoghurt, komkommer en knoflook. Griekse salade, Griekenland heeft veel lekkere salades. Mousaka, dit is een Grieks ovengerecht met aubergines, gehakt en bechamelsaus.
9. Singapore
Singaporezen zijn gek op eten en kunnen uren met elkaar over eten praten. Natuurlijk zijn er restaurants, maar de beste plekken om te eten zijn in eenvoudige foodcourts. Dit zijn kleine stalletjes waarin gerechten worden bereid. In Singapore wonen veel verschillende bevolkingsgroepen en dat zie je ook terug in het eten, met name China, Maleisië en India. Dit zijn wat gerechten dat ik aanraad in Singapore: Popiah, loempia’s die worden gevuld met kool, worst, garnalen en sla. Zie afbeelding hieronder. Haianese Chicken Rice, een gerecht met rijst en kip. Het is zo populair dat een simpel eetstalletje daar een Michelin ster mee heeft bereikt en Satay, gegrild vlees op een stokje.
8. India
Rijst en de platte broden (genaamd chapati) vormen de basis van bijna elke Indiase maaltijd. Een pittige curry geeft smaak aan het eten. Veel gerechten in India zijn vegetarisch. Een aantal gerechten die u zeker moet proeven als u in India bent zijn: Sweet en sour butter curry rijst, rijst met een pittige curry met zoete aardappel en soms kip, Zie afbeelding hieronder, Spinazie met feta en Bloemkoolcurry, curry gemaakt met bloemkool.
7. China
Eten is voor de Chinezen van groot belang. Bij grote ronde tafels komen families bijeen om gerechten te proeven. De Chinese keuken is rijk en gevarieerd en met veel gezonde gerechten. Wat lekkere gerechten in China zijn: Kroepoek, een soort chips van garnalen. Loempia, een bladerdeeg rol met daarin groente gehakt en rijst, en Koe Loy kai; kip in zoetzure saus.
6. Mexico
Zomerse gerechten met eenvoudige ingrediënten zie je veel terug in Mexico. In de gerechten zitten vaak gewassen uit het land, zoals maïs, bonen en granen. In de Mexicaanse restaurants hoor je vaak een vrolijk muziekje op de achtergrond. Wat lekkere gerechten uit de keuken van Mexico zijn: Burrito’s, een bonen gehakt mengel, maar je kan ook verschillende vullingen hebben. Taco's gevuld met een tomatensaus. Guacamole, een pittig avocado tomatensaus, die bij gerechten wordt geserveerd.
5. Spanje
De Spanjaarden beginnen al om vier uur te borrelen met elkaar en nemen daarbij een lekker hapje, de tapas. Dit zijn allemaal kleine hapjes geserveerd in een. Het brengt een gezellige eetcultuur met zich mee. Dit land staat in de top tien omdat het hele eigen gerechten heeft, die goed smaken. Deze gerechten moet je dat ook niet vergeten als je naar Spanje gaat! De bekendste gerechten van dit land zijn: Paella, dit is een warm gerecht van rijst met vis, kip en saffraan. Churro's, gebakken deeg met suiker en chocoladesaus. Zie afbeelding hieronder. Tapas (ook wel ‘pinchos’ genoemd), allemaal kleine hapjes zoals worstjes, olijven en artisjokken.
4. Frankrijk
Frankrijk is een echt vakantieland voor Nederlanders. Een stokbrood met een glas wijn is het toonbeeld van de Franse ‘joi de vivre’. Fransen staan bekend om hun haute cuisine, oftewel specialisten in zeer exclusieve gerechten. Frankrijk ligt naast Nederland, dus wij krijgen al veel (eet)cultuur mee. In Frankrijk heb je veel kleine bakkerszaakjes deze hebben meestal lekkere gebakjes voor ontbijt, lunch of snack. Een paar gerechten en dranken in Frankrijk zijn Juc d’orange en koffie, twee veel gedronken dranken in het land, Ratatouille, een heerlijk gerecht gemaakt uit groenten schijfjes en saus, zie afbeelding hieronder, Coq au fin, stoofschotel waarbij kip langzaam wordt gestoofd in rode wijn en wat cognac om een rijke saus te krijgen, dat gevuld met mals vlees, knapperige stukjes spek, champignons en gepofte pareluitjes. Een leuk weetje is dat u het beste restaurant ter wereld in Frankrijk kan vinden.
3. Japan
Japanners zijn zeer zorgvuldig en traditioneel. Koks hebben gedegen opleidingen achter hun rug en zijn gespecialiseerd in hun gerecht. De Japanse eetcultuur is al over de hele wereld verspreid. Sushi is zeer geliefd in Japan en dit wordt ook al veel gegeten in Europa. Als je aan Japans eten denkt denk je meteen aan sushi, maar er is nog meer lekker eten: Tonkatsu, sappige varkenskoteletjes, gefrituurd in een knapperig randje. Takoyaki, een bolletje met een mengsel van in bouillon gesmoorde groenten, dungesneden wagyu vlees, tofu, noodels, bieslook, kool en paddenstoelen. Shabu Shabu, een pan met hete boullion waarin je vlees, vis, groenten, noedels en meer in kan doen. Okinomiyaki, een soort pannenkoek uit groenten, vlees en ei. Dit is Japans ‘street food’ dat je niet moet missen.
- Italië
Italianen zijn de echte levengenieters, ze nemen veel tijd in het maken van hun gerechten. Maar ook in het gezamelijke opeten daarvan, met een fles rode wijn.Italië is een westers land, dus hebben wij veel van deze bekende gerechten al gegeten. Maar zo goed als ze het in Italië serveren? Nee. Een paar van de meest bekende gerechten uit Italië zijn: Lasagne, laagjes saus + lasagne bladen (hetzelfde als pasta alleen dan in een platte vorm) = lasagne. Je kan dit gerecht op veel verschillende manieren krijgen, zalm, spinazie, bolognese (bekendste). Gelato (ijs), dit gerecht is heel lekker verkrijgbaar in Italië. In veel verschillende smaken. Pizza Napoletana, flatbread met tomatensaus, mozzerella en extra vrigin olie. Dit gerecht wordt heel lekker geserveerd in Italiaanse restaurants. Cicchetti, een kleine Italiaanse snack of een voorgerecht. Het is een hard broodje met iets erop (verschilt).
- Thailand.
Thailand heeft een tropisch klimaat dus daar kunnen veel kruiden groeien, dit proef je in Thaise keuken. De Thai hebben veel aandacht voor kleur en dit zie je ook terug in de keuken. Thailand heeft heel ander eten wat wij in Nederland hebben. In Nederland hebben we ook wel Thaise restaurantjes maar je kan het veel lekkerder krijgen in Thailand zelf natuurlijk. Wat bekende gerechten zijn: Pad Thai, een roerbakgerecht gemaakt met rijstnoedels, garnalen, kip of tofu, pinda's, een roerei en taugé. Zie afbeelding hieronder. Massaman curry, een mix van curry's in Thaise en Indiase stijl, met zowel currypasta in rode stijl (Thaise invloed) als droge hele kruiden zoals komijn, koriander, kaneel en nootmuskaat (Indiase invloed). Pad krapow moo saap, een populair gerecht in de Thaise ‘street food’. In dit gerecht zit gemalen varkensvlees dat wordt geroerbakt met aromatische ingrediënten zoals gember, knoflook, limoen en Spaanse peper en wordt geserveerd met luchtige rijst.